Uitvaartbegeleiding vanuit liefde, aandacht en met een open hart

Uitvaartbegeleiding door Ukediene

 

“Graag help ik u verder en adviseer, organiseer en begeleid ik de uitvaart, crematie en begrafenis. Als geen ander weet ik wat er kort na het overlijden van u wordt gevraagd en bied ik u de geruststellende zekerheid dat er niets over het hoofd wordt gezien. Er is aandacht, ruimte en tijd waar u dat nodig heeft. De grote lijn en de kleinste details houd ik scherp in het oog. Zo ben ik uw gids en rots in de branding, daar waar u dat zelf even niet kunt of wilt zijn. Ik leg u uit uit ‘wat mag en wat moet’ en help u graag bij het maken van keuzes. Alles zal ik voor u regelen en uitvoeren en daarbij waardeer ik uw eigen inbreng. Dan ben ik op de achtergrond aanwezig.

 

Samen geven we het geleefde leven van uw dierbare vorm, zodat op een gedenkwaardige manier betekenis gegeven wordt aan het afscheid. Zo groeien in de dagen voorafgaand aan de uitvaart dierbare en troostrijke herinneringen. Zo ontstaat een gedenkwaardig, mooi en liefdevol afscheid.”

De uitvaartbegeleiding van Ukediene is stijlvol, informeel en betrokken. Ukediene  stelt zich flexibel op en begeleidt met liefde, aandacht en met een open hart. Standaard en ‘zo hoort het’ maken plaats voor persoonlijk en uniek maatwerk met behoud en respect voor rituelen en tradities. Zij streeft ernaar dat u zo goed mogelijk afscheid kunt nemen op de wijze die u past. Zij beweegt mee met wat er is en wat u nodig heeft en zorgt dat beslissingen weloverwogen worden genomen. Zij denkt mee vanuit uw beleving – om niets over het hoofd te zien – zodat u het vertrouwen heeft dat het goed komt.

“De manier waarop Ukediene ons heeft begeleid is respectvol, persoonlijk en vol aandacht en liefde. Ze zorgde met liefdevolle aandacht, vanuit haar hart, voor onze overleden moeder én voor ons. Dat was zó bemoedigend en het gaf ons direct het vertrouwen dat het goed komt.

 

Er ontstond een verbinding en saamhorigheid vanuit een ieders behoefte en met respect voor intense en verwarrende gevoelens. Onder begeleiding van Ukediene waren wij, rondom onze overleden moeder, aan het werk. We hebben een prachtig afscheidsritueel gedaan op de avond vóór de uitvaartplechtigheid. Onze overleden moeder stond altijd centraal en zo kregen de dagen, vanaf het moment van sterven tot de uitvaart, betekenis.

 

Het vertrouwen, de bemoedigende woorden, de liefdevolle aandacht. Het deed recht aan het geleefde leven van onze moeder en aan dat van ons. Met dit intens beleefde afscheid van onze moeder, konden wij met een gerust hart verder.”

 

– Familie Hogerveld

Uitvaarten op bijzondere locaties

Rusthof in Amersfoort

Begraafplaats en crematorium Rusthof in Amersfoort biedt de mogelijkheid om uw dierbare – zonder gebruik van de aula – te cremeren of begraven. Dit maakt de combinatie mogelijk om op een bijzondere locatie de afscheidsceremonie of condoleance te houden. Rusthof heeft voor de verbrandingsoven een mooi, met witte muren omschermend pleintje: het ‘Witte Pleintje’ waar het laatste afscheid in intieme kring kan plaatsvinden. Of, in het geval van begraven, loopt u door de poort van de monumentale aula naar het graf. Rusthof hanteert hiervoor op maat afgestemde tarieven en dat maakt dat – zonder extra bijkomende kosten – een eigentijdse en persoonlijke uitvaart georganiseerd kan worden op een bijzondere locatie.

 

Landgoed ISVW in Amersfoort

Landgoed Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) ligt op slechts 800 meter afstand van begraafplaats en crematorium Rusthof en beide grenzen aan natuurgebied Den Treek. Wandelend door dit natuurgebied zijn beide locaties goed bereikbaar. Regelmatig verzorgt Ukediene uitvaarten waarbij we met uw dierbare op een loopkoets van of naar Rusthof danwel ISVW wandelen. Stelt u zich voor, een prachtige stiltewandeling met uw dierbare door de krachtige natuur. De natuur die beschermt en troost.

 

Ook na afloop van een uitvaartplechtigheid op Rusthof is de wandeling naar ISVW indrukwekkend. Het zware en verdrietige even ‘loslopen’ en gastvrij worden ontvangen met een warme drank of versterkende lunch?

 

Landgoed Drakenburg in Baarn

Ukediene begeleid regelmatig uitvaarten in De Schaapskooi op landgoed Drakenburg in Baarn. Een serene en sfeervolle plek in een natuurlijke omgeving. Het prachtige buitenterrein maakt dit tot een bijzonder plek voor een afscheidsceremonie.  De Schaapskooi biedt plek aan 220 gasten die zeer welkom en gastvrij worden ontvangen.

Op een verscholen plek op het buitenterrein ligt Het Boshuisje. Een klein en nostalgisch huisje dat de mogelijkheid biedt voor opbaren van de overledene. U huurt dit huisje voor de gehele opbaarperiode en ontvangt een sleutel zodat het dag en nacht voor u beschikbaar is. Het boshuisje is ook geschikt voor een informeel en intiem afscheid in klein verband (maximaal 18 gasten). Open haard aan, een hapje en drankje in de gezellige woonkeuken – de catering wordt verzorgd – en de vuurkorf buiten, zorgen voor een warme, intieme en huiselijke sfeer. Bij een afscheid op landgoed Drakenburg creëert u uw eigen sfeer en ruimte en bepaalt u zelf het tempo waarin het afscheid plaatsvindt.

Dorpskerk in Leusden-Zuid

De Dorpskerk in Leusden-Zuid (het witte kerkje) dateert uit 1827. De kerk beschikt over een mooi orgel en heeft een authentieke inrichting. Ook voor niet-religieuze uitvaarten wordt de kerk verhuurd.  Ook deze locatie combineert goed met de crematie of het begraven op Rusthof zonder gebruik van de aula aldaar. Via kleine landweggetjes, genietend van natuurgebied Den Treek is Rusthof prima aan te rijden vanaf de dorskerk.

Inspiratieboot in Amersfoort

Maar ook over het water kan een prachtige uitvaart vorm krijgen op de Inspiratieboot in de Eemhaven bij de koppelpoort van Amersfoort. Aan de kade of de trossen los! Stilliggend of varend over de rivier de Eem, door het beschermde natuurgebied met haar unieke, landelijke vergezichten. Vaak gebeurt het dat de genodigden afscheid nemen op de boot en de crematie of begrafenis in besloten kring plaatsvindt.

Persoonlijke uitvaart op begraafplaats en crematorium Rusthof Amersfoort

Bij begraafplaats en crematorium Rusthof hanteert men het uitgangspunt dat maatwerk, persoonlijk  en uniek herdenken mogelijk moet zijn. Van opbaren in het rouwcentrum met 24-uurskamers, tot een begrafenis of crematie met speciale en persoonlijke wensen. Veel is mogelijk en de medewerkers van Rusthof denken mee en helpen uw wensen uitkomen.

 

Met toestemming van het echtpaar volgt hieronder hun verhaal, over hun uitvaart met speciale wensen.

Zij belt: “Ukediene, wil jij het levensverhaal van mijn man voordragen bij zijn uitvaart, je hebt zo’n mooie warme stem”. De stem klinkt verdrietig en verward en daarom zitten we een halfuur later in alle rust bij elkaar om de uitvaartwensen te bespreken.

 

Na 44 jaar huwelijk wil het echtpaar een persoonlijk afscheid met speciale wensen, met een lach en een traan. Bijzondere ervaring dat ik kennis kon maken met haar man. “We maken er geen drama van, ons leven was mooi,” vertelt de man met een liefdevolle glimlach en dikke tranen bungelend over zijn wangen. Hij is ernstig ziek en zal gaan overlijden.

 

Ze wonen al een aantal jaren in een woongroep en juist daarover gaan de speciale wensen. De bewoners van de woongroep willen graag het ‘Witte-Rozenritueel’ doen, om afscheid van hun medebewoner te nemen en om zijn vrouw te steunen en vast te houden.

 

De dagen naar het afscheid toe zijn intens. Er is ruimte voor verdriet, voor mooie verhalen en voor tedere ontmoetingen. De bewoners van de woongroep leven intens mee, koken voor de weduwe en denken mee over de crematie en het informeel samenzijn in de gezamenlijke huiskamer van de woongroep als afsluiting na de crematie.

 

En, zoals de speciale wensen waren, zo was de afscheidsceremonie. In de aula van crematorium Rusthof wordt de overledene ontvangen door de woongroepbewoners die een erehaag vormen. Tijdens het binnendragen door familie en zijn vrienden bedekken ze de kist met witte rozen. Als ze de kist op de transparante staanders voor het grote panoramaraam zetten, lijkt het even of deze zweeft. De sfeer is warm en verbonden. Er is pianomuziek, er zijn mooie levensverhalen met een lach en een traan. Met het ‘bloemenhart’ van de twee nichtjes op de blank houten kist, precies op de plek van zijn hart en met de lichtjes als waakvlammen om hem heen beleven we nog éénmaal het leven van dit prachtige echtpaar. We sluiten af in intiem verband. Het laatste afscheidsritueel met de vlinder op het ‘Witte pleintje’ dichtbij de verbrandingsoven.

Bosgraven op begraafplaats Rusthof in Amersfoort

Loofbomen en altijd groene naaldbomen geven Begraafplaats Rusthof in Amersfoort een bijzondere sfeer. Rusthof is prachtig gelegen en ruim opgezet en grenst aan natuurgebied Den Treek. Begraven in een bosgraf op Rusthof is begraven in de natuur. De bosgraven liggen op flinke afstand van de aula’s. Dat is mooi, want het biedt de mogelijkheid voor een stiltewandeling, al dan niet met fakkels. In stilte en aandacht brengen de naasten, familie en genodigden hun dierbare naar het graf voor rust in de natuur, onder een dikke laag mos en met de bosdieren dichtbij.

 

In Nederland zijn verschillende natuurbegraafplaatsen waar uw geliefde in eeuwige grafrust in de natuur wordt opgenomen. In de meeste situaties is de natuurbegraafplaats zo ingericht dat de uitvaart buiten in de natuur plaatsvindt. Bij het graven van een graf laat men de bovenste begroeide laag grond zoveel mogelijk intact.  Bij het sluiten van het graf wordt deze laag in zijn geheel weer op het graf gelegd. Op deze manier kan de natuur doorontwikkelen. Hierdoor vervagen de contouren van een graf en gaat het geleidelijk op in de natuur. De graven zijn met coōrdinaten vindbaar.

Kinderen en uitvaart

Kan het bestaan dat ergens, achter de maan,

een hemel is waar iedereen naartoe gaat na de dood?

Waar mussen en roodborstjes kwetteren, waar koele beekjes kolken,

waar boterbloemen bloeien langs de oevers van een sloot?

 

Wat moeten ze er? Wat doen ze er? Wat hebben ze er te zoeken?

Oma las de hele dag, maar is er wel lezen na de dood?

Bestaat daar ook een bieb met grote letterboeken?

Heeft iedereen er kleren aan, of is iedereen bloot?

Fragment uit: Doodgewoon (prentenboek met gedichten door kinderen geschreven)

Kinderen bij een uitvaart, hoe ga je hiermee om?

Kinderen rouwen ook, hoe klein ze ook zijn. Rouw van kinderen lijkt veel op rouw van volwassenen. Op een paar punten wijkt het af. Tot een jaar of twaalf is hun denkproces nog niet volledig ontwikkeld en snappen ze bepaalde dingen gewoonweg niet. Ze denken soms mede schuldig te zijn aan het overlijden omdat ze iets stouts gezegd, gedaan of gedacht hebben. Kinderen kunnen magisch denken en het is belangrijk dit in de gaten te houden. Hun gevoelens hebben ze minder onder controle dan volwassenen, soms reageren kinderen erg explosief. Anderzijds zijn er ook kinderen die helemaal in hun schulp kruipen en nauwelijks iets laten zien van wat hen bezighoudt. Ze houden daarbij vaak rekening met hun rouwende ouders, willen onbewust hun eigen verdriet daar niet aan toevoegen. Rouw bij kinderen is vaak zichtbaar via het gedrag. ‘Lastig’ gedrag is soms een uiting van verdriet, niet wetende hoe ze die chaos aan gevoelens op een andere manier moeten uiten.

 

Kinderen verliezen meer dan degene die dood is. Ze verliezen vaak ook hun ouder(s). De sfeer in het gezin verandert, allerlei vertrouwdheden vallen weg. Soms is er een tijdlang weinig aandacht voor hen. Het is dan belangrijk dat er vertrouwde anderen zijn die de ouders kunnen ondersteunen bij de opvang, zoals de leerkracht op school, een tante of oom of vrienden.

 

Ukediene ervaart dat kinderen afhankelijk zijn van de grote mensen om hen heen. Het is van belang om kinderen goed voor te bereiden en te betrekken bij het afscheid en de uitvaart. Veelal hebben kinderen geen angst, ze denken magisch en zijn enorm nieuwsgierig.

Natuurlijke uitvaart bij Schulp Uitvaarten

In de Westerse wereld worden we steeds bewuster dat onze levensstijl moeilijk te rijmen is met de bescherming van het milieu. Steeds meer proberen we daarom een bijdrage te leveren aan een duurzame wereld en steeds vaker willen mensen dan ook op deze manier herinnerd worden en kiezen zij voor een duurzame uitvaart. Schulp Uitvaarten hanteert het beperken van de ecologische voetafdruk zoveel als mogelijk is. Er zijn voldoende mogelijkheden om een uitvaart een duurzaam karakter te geven, bijvoorbeeld door middel van een milieuvriendelijke kist, groene rouwstoet, biologisch afbreekbare urn of een natuurbegraafplaats.

 

Natuurlijke kist, baar of wade

De meest gekozen duurzame optie bij de uitvaart is de kist of baar, gemaakt uit milieuvriendelijke materialen, zodat de milieubelasting bij de crematie of begrafenis beperkt blijft. Voor crematies wordt een milieuvriendelijke grafkist gemaakt van een snelgroeiende houtsoort met een FSC-keurmerk. Hoe sneller de boom groeit, hoe vriendelijker deze namelijk is voor het milieu. Voor de binnenkant van de kist kan hennepbamboe of biologisch katoen gebruikt worden. Deze stoffen hebben bij de verbranding een beperkte milieubelasting. Een ‘groene’ kist wordt niet bewerkt met lak of lijm.

 

Ukediene werkt samen met mandenvlechterij De Kim, waar wilgentenen baren en grafmanden uit biologisch geteeld materiaal worden gemaakt. Zelf heeft zij een aantal wades gemaakt van biologisch geteelde stoffen.

Wade vouwen

sluiten van de wade

wade van Ezra

Groene rouwstoet

Een onderzoek van de TU Delft heeft aangetoond dat de rouwstoet het meest milieubelastend is bij een uitvaart. Met name als de afstanden tussen de verschillende plechtigheden groot zijn en er veel gasten komen. Bij een milieuvriendelijke rouwstoet worden er zo min mogelijk kilometers gemaakt met de auto. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door alle uitvaartprocessen en plechtigheden op dezelfde locatie te laten plaatsvinden. Als alternatief kan er gebruik worden gemaakt van vervoersmiddelen die geen CO2 uitstoten, zoals een fiets, platte kar of elektrische auto.

 

Ukediene verzorgt regelmatig een condoleance in het Landgoed ISVW voorafgaand aan de crematie of begrafenis in Rusthof. Met een loopkoets lopen we dan door de bossen van De Treek naar Rusthof. Een prachtige en intense wandeling door de natuur. Geen lawaai en uitstoot maar rust en stilte. Wist u dat er regelmatig een speciale pendeldienst tussen Rusthof en Amersfoort Centraal rijdt?

Loopkoets

Een biologisch afbreekbare urn

Urnen die gemaakt zijn van plantaardige of organische materialen die door de natuur afgebroken kunnen worden. Bij de winning van de grondstoffen en productie van de urn komt relatief weinig (of zelfs geen) CO2 vrij. Bovendien kunnen deze urnen worden begraven zonder de bodem te vervuilen.

Natuurbegraafplaats

De milieubelasting van een natuurlijk graf is zo goed als nihil, omdat de overblijfselen zich met de grond vermengen. Het graf hoeft daarom ook niet geruimd te worden. Voorwaarde is wel dat het lichaam in een biologisch afbreekbare kist, baar of lijkwade wordt gewikkeld.

Graszoden steken in de polder bij Eemnes

Natuurlijk opbaren

De grasopbaring is een ecologische methode als vervanging van de mechanische koeling. Het overleden lichaam ligt op een baar, bed of in een kist die staat op een vloerkleed gemaakt van graszoden op ongeveer 30 cm van de grond. Omdat gras een natuurlijke verkoelende werking heeft, koelt het het dode lichaam. Regelmatig sproeien met een compositie van rozenkwarts en rozemarijnbadolie vermengd in water, laat het gras groeien en activeert zijn verkoelende werking. Opbaren op graszoden is opbaren in een natuurlijk evenwicht. Het lichaam wordt tot een natuurlijke temperatuur gekoeld wat aanraking van het lichaam makkelijker, vriendelijker en zachter maakt. Het lichaam wordt namelijk niet onderkoeld (vriezen) wat een mechanisch apparaat wel teweeg brengt.

 

Sinds kort is er een nieuwe opbaarmethode met eenzelfde werking als die van de grasopbaring. Het zijn kleine zakjes gevuld met koolstof en bewerkte klei die op het onderlichaam worden geplaatst. De koolstof en het klei onttrekken vocht en geur uit het lichaam. Daarmee houden zij het lichaam in de juiste conditie zodat een mechanische koeling overbodig is.

 

Het (onverwachte) verlies van een (vroege) zwangerschap is een gebeurtenis waar de meeste aanstaande ouders niet op zijn voorbereid. Voor medische studie en onderwijs worden overleden foetussen gebruikt en geconserveerd in zogenaamd ‘sterk water’. Deze methode is namelijk zeer geschikt om de foetus van alle kanten te kunnen bekijken.

 

Door het toegenomen aanbod aan prenatale diagnostiek wordt een (gewenste) zwangerschap vaker afgebroken. Ouders die afscheid willen nemen van hun pasgeboren kindje kunnen opbaren zonder ‘sterk water’, maar de foetus gewoonweg in een (glazen) bak leggen gevuld met water. Het kleine wereldwonder kan goed bekeken worden wat het liefdevol afscheid nemen mogelijk maakt. Wanneer u graag informatie wilt over deze methode en hiervan foto’s wilt bekijken kunt u de (medische) publicatie bij mij opvragen.

Schulp Uitvaarten  |  Zeldertsedreef 25, 3824 EJ Amersfoort  |  06 37 43 87 86  |  ukediene@schulpuitvaarten.nl

Facebook
Facebook