Hulp aan stervenden

Van angst naar vertrouwen

 

Geboren worden, opgroeien, ouder worden en sterven. Het is de loop van het leven. Dat einde komt, maar hoe? Wat kunt u doen om op een voor u goede manier met de dood om te gaan. Wat is er nodig om zonder een gevoel van angst, schuld of verwarring het leven los te laten, maar in liefde en vertrouwen? Mensen die sterven kunnen je alles over het leven leren, schrijft longarts Sander de Hosson in zijn pas verschenen boek ‘Het Slotcouplet’. Op het sterfbed kijken mensen terug op hun leven en evalueren het. Dat is kostbaar voor de naasten en waardevol voor de goede luisteraar.

 

Veel belangrijke vragen over de meest intense vorm van leven – het proces van sterven – kunnen aan Ukediene worden voorgelegd. Ukediene is ambassadeur van het Landelijk Expertisecentrum Sterven. Samen zetten zij zich in voor een stervenscultuur in Nederland gebaseerd op inzicht en vertrouwen.

Hulp en zorg voor stervenden

 

Ukediene is stervensbegeleider en biedt hulp aan stervenden en hun naasten wanneer de laatste levensfase is aangebroken. Zij pretendeert niet om pasklare antwoorden te geven, maar kan vertellen wat haar antwoorden en ervaringen in de loop van de jaren zijn geworden, in de hoop dat ze helpen bij het vinden van uw eigen antwoorden. Vragen als:

 

  • Hoe kunnen we onze geliefde die doodgaat bijstaan?
  • Hoe verloopt het stervensproces eigenlijk?
  • Wat zijn de gevoelens en processen die een stervende doormaakt?
  • Wat zijn de vragen die door een stervende heengaan waar meestal geen juiste woorden voor te vinden zijn?
  • Hoe kun je een stervende bijstaan zodat je een werkelijke steun bent en het niet moeilijker maakt dan het al is?
  • Is er leven na de dood?
  • Mag je het leven bekorten en kiezen voor doodgaan?
  • Is het waar dat iedereen zich onbewust voorbereid op zijn dood?

En als je dan gaat sterven, zou je dan niet recht hebben op de beste zorg

 

“In onze moderne westerse samenleving is zoveel mogelijk en ligt zoveel binnen handbereik, dat we bijna vergeten dat sterven net zo bij het leven hoort als geboren worden.

 

Maar wat... als je net te horen hebt gekregen dat genezing niet meer mogelijk is. Wat heb je nodig wanneer je weet dat je doodgaat?

 

Ik geloof dat zorgvuldige begeleiding bestaat uit het geven van liefde en het maken van een oprechte en authentieke verbinding. Dan kan pijn, verdriet en het lijden onder ogen worden gezien. Dan voeg je leven toe aan de dagen en geen dagen aan het leven.

 

Op de momenten dat je door de diepste dalen van het leven gaat, heb je het nodig dat iemand naast je staat en met je meeleeft, je steunt en troost biedt. Daarbij is natuurlijk een goede pijnbestrijding van essentieel belang. Zonder die hulp en begeleiding zouden we overspoeld kunnen worden door angst, wanhoop en spijt en met deze hulp kan de kwaliteit van het leven toenemen tot het einde aan toe.

 

Ik loop met u mee daar waar u het even niet meer wilt of kunt. Ik ben oprecht, spreek met bemoedigende woorden en geef liefdevolle aandacht aan u en aan uw naasten. Samen maken we een onbegaanbare weg begaanbaar.”

 

Ukediene Schulp

hulp bij sterven, uitvaart en rouw

Schulp Uitvaarten  |  Zeldertsedreef 25, 3824 EJ Amersfoort  |  06 37 43 87 86  |  ukediene@schulpuitvaarten.nl

Facebook
Facebook